Αναρχική ηθική

21:00

Να μην πληγώσεις, κακομεταχειριστείς, καταπιέσεις, υποδουλώσεις, προσβάλλεις, βασανίσεις ή σκοτώσεις κανένα πλάσμα ή ζωντανό ον.


Είδα κάπου γραμμένο ότι όσο θολές και αν είναι οι ιδέες του ατελή ανθρώπου, θα είναι πάντα αποδεκτό οτι καλό είναι αυτό που ωφελεί την κοινωνία και κακό αυτό που την βλάπτει. Τι περιθώρια αυτοδιάθεσης μας αφήνει ένα τέτοιο κοινωνικό συμβόλαιο; 
Ακόμα και τα Μολυβένια Χρόνια ατροφούν μπροστά σε μία τέτοια προσέγγιση. 
Διάβασα τον Χομπς να παρέχει στο Κράτος απόλυτη ελευθερία χειρισμού όλων των υποθέσεων. Να προσυπογράφει στο Οργουελικό πρότυπο, να παραδίδει την ατομική ελευθερία στο εκολλαπτήριο των κοινωνικών ανισοτήτων.  
Βιώνουμε τον καταναγκασμό του νόμου, την ηθική της υποταγής, της υπεκφυγής και του ψεύδους. Αν εμείς ανεχόμαστε τη χρήση -νόμιμης- βίας από το Κράτος, τότε είναι υποχρεωμένο να συμπεριφερθεί ανάλογα.
Γι'αυτό, είναι εγγενές δικαιώμα μας να αντιδράσουμε με κάθε μέσο σε ό,τι επιβάλλει αυστηρά πυραμιδοειδής δομές ιεραρχικής κοινωνίας. Η εδραίωση μίας κοινωνίας βασισμένης στην αλληβοήθεια, την ελευθερία και την ισότητα δεν είναι ουτοπία. Αλλά ακόμα και να είναι, αξίζει να παλεύεις για αυτήν.
Όπως και αν αποκαλείται ο μανδύας, φασισμός, δημοκρατία ή δικτατορία του Προλεταριάτου, ο μεγάλος αντίπαλος παραμένει ο μηχανισμός: η γραφειοκρατία, η αστυνομία, ο στρατός. Ανεξάρτητα από το πλαίσιο, η μεγαλύτερη προδοσία είναι η υποταγή στον μηχανισμό αυτό: να αφήσουμε να ποδοπατηθούν όλες οι ανθρώπινες αξίες, οι δικές μας και των άλλων.
Τα οπιούχα που ρέουν άφθονα στο αναρχικό και βρώμικο μυαλό μου, μου υπενθμίζουν ενδελλεχώς ότι κανένα σύστημα δεν διορθώνεται: όλα ανατρέπονται. Μα εμείς φοβόμαστε τα ίδια τα αδέλφια μας. Η εκμετάλλευση είναι τόσο διάχυτη, που η ηθική των δούλων του Νίτσε δεν έχει θέση στη συνείδηση μας. 
Πρέπει να καταλάβεις: υπό τέτοιες συνθήκες, η ανάγκη για επιβίωση εκ των έσω, μετατρέπει τον άνθρωπο σε ζώο. Μα κανείς δεν γεννήθηκε εγκληματίας. Γεννήθηκε φτωχός. Γεννήθηκε αδικημένος. Και αυτά, στις μέρες μας, σημαίνουν τις αρχές κάθε αμαρτίας. 

Ζούμε, μισούμε, πεθαίνουμε μαζί. Είμαστε όλοι αναρχικοί. 







You Might Also Like

0 σχόλια

Χαρταετόμετρο

Translate