Ειλικρινώς ημέτερος

19:34




Αφήνοντας το σπίτι μου στα δεκαοχτώ, υποσχέθηκα στη μάνα μου ότι θα ανέβουμε στην κοινωνία. 
Στις μαλακές επιστήμες αυτό τείνουν να το κατονομάζουν κοινωνική κινητικότητα. Στις φυσικές επιστήμες είναι ο τρίτος νευτωνικός νόμος. Στην πραγματικότητα είναι μία ρομαντική μυθοπλασία. 
 Μικρότερος είχα την αφελή πεποίθηση ότι αφού στην χώρα μας γίνονται τόσες πολλές αναφορές στην Ηθική, το Δίκαιο και την Δημοκρατία - σε αντιπαραβολή με τους βελανιδοφάγους της Ευρώπης - τότε αυτά θα είναι και τα δομικά στοιχεία της. Ή έστω τα βασικά ζητούμενα. Η πεποίθηση αυτή έχει γκρεμιστεί σαν πυραμίδα από τραπουλόχαρτα. Είναι αδύνατο να αναδειχθεί κοσμικό και ισόνομο κράτος μέσω μιας ισχυρής αστικής τάξης όταν η ίδια η κοινωνία εμμένει πεισματικά στην αναξιοκρατική διατήρηση προνομίων, στην ενθάρρυνση των ομάδων πίεσης και στην βίαιη συρρίκνωση της φυματικής μεσαίας τάξης - στην οποία αυτοεντάσσεται και ο υποφαινόμενος. 
 Οι υπάνθρωποι της λοβιτούρας και η μονόδρομη ροή του χρήματος προς την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας έχουν υποθηκεύσει το μέλλον. Νέα παιδιά που τολμούν να αμφισβητούν την πλαστικότητα των κοινωνικών σχέσεων, να κρίνουν ιερά και όσια, να απειθαρχούν στις εντολές των διευθηντηρίων, να μελετούν, να γράφουν, να προτείνουν λύσεις, είναι θέσει κοινωνικά αγκυροβολημένα ανεξαρτήτως εργατικού μόχθου. Η διατήρηση του καθεστώτος είναι υπεράνω προόδου.
 Για τον πολιτισμένο άνθρωπο δεν χρειάζεται ολόκληρη έκθεση ιδεών για το αυτονόητο της κοινωνικής ανταμοιβής. Η έλλειψη κινήτρου σκοτώνει τα όνειρα σε τόσο μικρή ηλικία. Ίσως και να πρέπει να το πάρουμε απόφαση: αυτή είναι η Ελλάδα - μία χώρα παρεοκρατικού καπιταλισμού. Οι θεσμοί της προστατεύουν τις ισχυρές διανεμητικές συσπειρώσεις, την ανεξέλεγκτη ολιγαρχία των ολιγοπωλίων, την άμβλωση της καινοτομίας, τις ισχυρές επαγγελματικές οργανώσεις και τα χαϊδεμένα συνδικάτα του δημοσίου. 
 Έχουμε σαν έθνος και σαν τάξη όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά της παρακμής - πνευματική κόπωση, γοητεία, ειρωνεία, ηδονισμό και μνήμη. Το αληθινό μαρτύριο είναι ότι μας δόθηκε συνείδηση να την αντιλαμβανόμαστε. Για την Καβαφική πραγματικότητα, οφείλουμε να περιμένουμε φιλήσυχα τους Βάρβαρους. Η υπόσχεση τους για δάκρυα, ιδρώτα και αίμα, θα ήταν ίσως κάποια λύση. 

You Might Also Like

1 σχόλια

  1. Ανώνυμος27/9/22, 12:00 π.μ.

    το κίνητρο το επιλέγεις
    το διαφεντεύεις
    το ψυχανεμίζεσαι
    το προκαλείς
    το ξηλώνεις
    το γελοιοποιείς
    το δοκιμάζεις
    το απαρνείσαι
    το ακρωτηριάζεις
    το σκηνοθετείς
    το σαρκάζεις
    το εξευμενίζεις
    το σφυρηλατείς
    το εξοστρακίζεις ..

    σε απόκοσμες θεότητες
    ως λιτανεία για το μέλλον
    Σου ..που έθεσες σε αμφισβήτηση λίγο προτού
    εισακουστεί μιαν
    αρχέγονη κραυγή …
    …γιατί βιάστηκες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Χαρταετόμετρο

Translate